Facebook-grupp

1 dag sedan

Anders Bengtsson

Liberalerna tog i helgen stora steg mot en mer human narkotikapolitik. Även om frågan kring avkriminalisering inte gick igenom så fattade man flera viktiga beslut i rätt riktning. Nu får vi hoppas att fler politiker följer efter och börjar inse människors värde. Nikoletta Jozsa som är en av partiets mer kunniga i detta sammanfattar de viktigaste besluten. ... Visa merVisa mindre

Kommentera på Facebook

Bra! Undrar vilken typ av situationer och insatser man talar om, när man skriver att socialtjänsten ska kunna föregå biståndsprövning? Finns mer att läsa? Mvh en lat

För att visa sitt starka ställningstagande mot "knark" är det PK att inte kunna eller ens vilja informera sig eller uppdatera sina kunskaper om "knark".

3 dagar sedan

Jakob Adolfsson

Hej!

Jag hade nyligen ett samtal med Nina Hjelmgren. Hon arbetar för Fojo media institute som är en del av Linnéuniversitetet. De arbetar med mediafrågor i olika former, inte minst anordnar de kurser för journalister.

Hon berättade i varje fall för mig att hon just nu försöker sätta ihop en "krimkurs" till hösten 2018. Då föreslog jag att det kanske skulle vara bra med en föreläsare om narkotika på något hörn. Hon höll med om det och frågade om jag kunde skriva ihop en lista med några passande namn för det ändamålet.

Så, jag skulle helt enkelt uppskatta lite hjälp från er här i gruppen med namn på några som kan prata generellt om narkotika. Bruk, missbruk, förekomst, forskning, internationellt kontra nationellt, med mera. Syftet med Fojos kurser är att bredda möjligheterna för journalister att skriva om ett visst ämne, så i det här fallet "Hur kan journalister skriva om narkotikafrågor, på ett bredare, och mer professionellt sätt".

Kurserna bygger till stor del på diskussion, så den som föreläser får självklart möjlighet att ställa egna frågor till de journalister som deltar.

Är du själv intresserad, eller vet någon som skulle vara intresserad av att detta? Skriv då gärna till mig kontaktinformation, sysselsättning, och dina/deras specialområden, antingen i en kommentar, eller i ett PM till mig.

Jag själv arbetar inte för Fojo så jag är tydlig med det, alla detaljer lämnar jag över till Nina i så fall när hon tar kontakten vidare.

Det jag kan tillägga om Fojo är att deras kurser äger rum på två olika sätt. Längre kurser i Kalmar, och kortare kurser i någon annan svensk stad, så var beror lite på hur kursen utvecklar sig.

Tack på förhand!
... Visa merVisa mindre

Kommentera på Facebook

Björn Johnson, Ted Goldberg.

ska man skicka pm till dig ?

Bengt Svensson, från Malmö högskola. forskning.mah.se/id/hsbesv

Magnus Linton borde vara självskriven, men så även Bengt Svensson Malmö Högskola, Ted Goldberg.

Att företrädare för användarna skulle komma i fråga är kanse för radikalt? Likafullt vad vore en utbildning om idrott utan utövaren? Men då blir det väll som vanligt en ångerfull "nykter" fd brukare Därav den fruktansvärt skeva bild media har av narkotika Inget om oss Utan oss Är en paroll som Brukarföreningarna försökt få samhället att axeptera i många år.karnse dag nu!

Ted Goldberg borde vara klockren.

Jag skulle kontakta Aron Flam som har stort kontaktnät framför allt med hallucinogena droger. I hans podd har ju en stor mängd forskare i frågan förekommit.

Daniel, förslag?

Björn Fries - tidigare narkotikasamordnare i regeringen. Samarbetar också med Brukarföreningen. Honom skulle jag frågat också 😉 Vettig människa 👍

Vänligen undvik personliga åsikter gällande kursens innehåll. Kommentarer raderade. /admin

Manuel Diaz

Johan Svensson är väl självklart? om han har tid dvs 😊

Niklas Eklund Ordförande Stockholm Brukarförening jag själv Ordförande Linköping Brukarförening

Brukarinvolvering är absolut vettigt i sammanhanget, bland annat med tanke på hur ofta stigmatisering och förutfattade idéer och generaliseringar (gentemot brukare) syns i journalistiska och populärvetenskapliga texter.

Finns ju kompetent folk på Linneuniversitetet. Själv jobbar jag på utbildningen pedagogik med inriktning ungdoms- och missbruksvård och vi har både undervisning och forskning om området. Jag tror t.ex. Mats Anderberg (fil.dr i socialt arbete) skulle passa bra för att lyfta kritiska frågor om detta. Vidare, om kursen är en "krimkurs" är vi ju ett par kriminologer på Linnéuniversitetet som sysslat en hel del med att undervisa om brottstatistik och användningen av den i just media. Ligger utanför din fråga, men kanske det skulle vara intressant för din bekant. Känns ju dumt att inte använda den kompetens som finns på egna universitetet.

Passar väl utmärkt med brukare som levt med fördomarna o stigmat i många år - parat med "professionen". Egen erfarenhet och teori kompletterar. Bästa sättet för journalister att få bättre förståelse. Förmedla det utåt.

+ Visa tidigare kommentarer